TREYST

Niki Jacobs, zangeres en Pieter Jan Cramer accordeonist, brengen in hun voorstelling ‘TREYST’, Jiddisch voor troost, prachtige liederen waarbij troost centraal staat. In hun voorstelling klinken liederen van meer dan honderd jaar oud variërend van intens droevig naar humoristisch en venijnig, afgewisseld met nieuwe hedendaagse eigen geschreven Jiddische, Engelse en Nederlandse songs. Ondersteund door Emile Visser op Cello, die met zijn wonderschone toon muzikale sprookjes tot leven wekt.

“De combinatie van traditie, vernieuwing, melancholie, humor en muzikale kwaliteit zorgen voor een indrukwekkend programma”.

Speellijst

Er zijn geen aankomende evenementen.

Recensies

Er zijn artiesten die het vermogen hebben om hun publiek schijnbaar achteloos bij de kladden te grijpen. Hoe ze het doen, is vaak niet of nauwelijks te benoemen, maar wie het heeft meegemaakt weet hoe het voelt. Niki Jacobs is zo’n artiest. Ze komt met een zekere achteloosheid op en maakt eerst een ongedwongen praatje – zoals gisteravond in de kleine synagoge van Weesp -, maar zodra ze begint te zingen, hang je aan haar lippen, of je wilt of niet.

Samen met Pieter Jan  Cramer van den Bogaart (piano en accordeon) en Emile Visser (cello) presenteerde Jacobs haar nieuwe cd Treyst. Het repertoire is ingetogener dan andere projecten met haar groep Nikitov en de kleine bezetting sluit daar fraai bij aan.

De half uitgeklede staande piano zag er weinig veelbelovend uit, maar wie tijdens het concert de ogen sloot, kwam niets te kort. Zowat de hele cd passeerde in Weesp de revue. Verder mochten we genieten van een reprise van een van Niki’s vaste showstoppers, een bewerking van Dolly Partons klassieker Jolene. Triestigheid om van te genieten – zelf maakte Jacobs er nog een grapje over om de zielenpijn van Ten laatste ook weer los te kunnen laten.

Van grote schoonheid was het als duet uitgevoerde The Sound of Silence van Paul Simon, als voorproefje van het programma waar Jacobs volgend seizoen mee op tournee gaat. Van den Bogaart en Jacobs wisten niet alleen hun stemmen overtuigend te laten versmelten, hier en daar werden ook verrassende harmonieën toegevoegd, zonder dat het origineel geweld werd aangedaan.

Recensie CD presentatie (12 mei 2018)