Door de tijd en ruimte die bij Niki en haar band ontstond kwam het idee op om de studio in de te duiken en de voorstelling op CD te zetten. En dat is gelukt met als gevolg een prachtig document waarop de gehele Mauthausen Cyclus te horen is.

De CD vertelt het verhaal van de voorstelling in drie delen die samen een geheel vormen. Alles op deze CD is gezongen in het Jiddisch, ook de teksten uit de Mauthausen Cyclus. Dankzij het Jiddisch Koor Heijmisj Zajn mocht Niki gebruik maken van de vertaling van Willy Brill.

Gelukkig mag er nu weer volop gespeeld worden en staan er dan ook een groot aantal concerten in de agenda, in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.

Samen met Ro Krauss, altviool, Ruud Breuls, trompet, Emile Visser, cello, en Peter van Os, accordeon, brengt zij een muzikale reis door de tijd in een voorstelling die prikkelt, ontroert en inspireert.

Speellijst

The Ballad of Mauthausen

zondag 12 februari 2023
15:00 - 17:00
Cultuurcentrum Tiliander Oisterwijk

Niki Jacobs zingt Theodorakis’ Mauthausen.

The Ballad of Mauthausen, is een hartverwarmende voorstelling waarin de beroemde Mauthausen liederencyclus van componist Mikis Theodorakis centraal staat. Gekozen is om de liederencyclus van Mikis Theodorakis en Iakovos Kambanellis in te bedden in een breder verhaal: tussen de grote Joodse migratiegolf aan het einde van de negentiende eeuw en de revival van de Joodse levenswijze en cultuur in de Verenigde Staten. Door die opbouw is het groter dan enkel een ode aan onze vrijheid en eindigt de voorstelling uitbundig en vrolijk.

‘Niki Jacobs heldere warme sopraanstem ontwapent’. Mischa Spel, *** NRC.

‘Theodorakis’ Mauthausen herschapen. Om tot grote schoonheid te komen, hoef je niemand te behagen’. Ton Maas, Mixedworldmusic.com

Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch voor een groot publiek over de hele wereld. Zij wordt internationaal gezien als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied. Haar missie begon meer dan twintig jaar geleden vanuit de wens om het Jiddisch dat vroeger in onze straten klonk weer te laten klinken in de Nederlandse theaters en natuurlijk vér daarbuiten. Samen met haar fenomenale ensemble slaat zij met deze voorstelling een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu.

The Ballad of Mauthausen

zaterdag 15 april 2023
20:00 - 22:00
Klooster Wittem

The Ballad of Mauthausen

donderdag 4 mei 2023
20:45 - 22:00
Doopsgezinde Kerk Workum