Mijn programma’s

Benieuwd naar mijn werk? Naar wat geweest is en naar wat nog komen gaat? Waarom we spelen wat we spelen? Wil je meer weten over de achtergrond van een project of uitvoering? Lees hier alles over onze huidige voorstellingen en over dat wat is geweest. Van sommige programma’s zijn nog albums te koop, andere zijn uitverkocht.

The Ballad of Mauthausen

The Ballad of Mauthausen is een hartverwarmende voorstelling waarin de beroemde Mauthausen liederencyclus van componist Mikis Theodorakis centraal staat. Gekozen is om de liederencyclus van Mikis Theodorakis en Iakovos Kambanellis in te bedden in een breder verhaal: tussen de grote Joodse migratiegolf aan het einde van de negentiende eeuw en de revival van de Joodse levenswijze en cultuur in de Verenigde Staten. Door die opbouw is het groter dan enkel een ode aan onze vrijheid en eindigt de voorstelling uitbundig en vrolijk. Samen met haar fenomenale ensemble slaat zij met deze voorstelling een brug tussen het Europa van toen en de muziekliefhebber van nu. Klik op “lees meer” voor de speellijst.

The Front Porch Sessies

In het voorjaar van 2021 mocht Niki Jacobs een bijdrage leveren aan een groot online event in London ter ere van de 80ste verjaardag van Bob Dylan. Toen zij rond die tijd eveneens door Stadsschouwburg Philharmonie in Haarlem werd gevraagd om een aantal concerten te verzorgen voor de lokale gemeenschap, ontstond het idee Ivo Dinkelaar – Singer Songwriter, zanger en mede frontman van The Dutch Eagles en Emile Visser – Cellist van het wereldberoemde Metropole orkest te vragen om haar te vergezellen. Voortvloeiend uit deze bijzondere activiteiten ontstond een nieuwe voorstelling. The Front Porch Sessies: Amerikaanse Folk songs. Liedjes uit de jaren, ’60 en ’70 uitgevoerd in een akoestische setting, met drie stemmen, twee gitaren een cello, banjo en heel veel liefde voor bloedmooie songs. Liedjes die je het liefst tijdens een zachte nacht onder de sterrenhemel in een schommelstoel op de veranda wilt horen en precies dát gevoel brengen zij dit najaar naar het theater met The Front Porch Sessies.

Van Cohen tot Winehouse 2019

Een ode aan Joodse pop-iconen

In dit programma bracht ik een ode aan de Joodse singer-songwriters en popiconen van deze eeuw. Met nummers van Leonard Cohen, Bob Dylan, Paul Simon, Billy Joel maar ook Jim Croce, Janis Ian, Beck, Kiss en Amy Winehouse. De wens was om inzicht te geven in het aandeel van Joodse popartiesten, die hun wortelen in Europa hebben, zonder uitzondering zijn het kinderen en kleinkinderen van Joodse Emigranten. Ik heb met dit programma mijn geschiedenis gekoppeld aan songs uit mijn jeugd, die gek genoeg dus allemaal van Joodse artiesten waren en mij mede gevormd hebben. Mocht je mijn volledige verhaal willen lezen, check dan het boek en de cd in de shop!

TREYST 2018

Samen met Pieter Jan Cramer van den Boogaart, maakte ik Treyst (Jiddisch voor troost). In deze voorstelling kwamen verschillende elementen samen: Prachtige liederen waarin de troost centraal stond – omdat we dat zelf op dat moment zo hard nodig hadden – liederen van meer dan honderd jaar oud variërend van intens droevig naar humoristisch en venijnig afgewisseld met nieuwe hedendaagse eigen geschreven Jiddische, Engelse en Nederlandse songs.

Uit alle windstreken 2015

Babyconcert

Speciaal voor de allerkleinsten en hun ouders verzamelde Niki Jacobs en Pieter Jan Cramer de mooiste wiegeliedjes, slaapliedjes en kinderliedjes uit alle windstreken. Vanuit de intieme, veilige setting op een bedje van schapenvachten nemen Niki en Pieter Jan je mee op reis, naar verre oorden en exotische bestemmingen. Want ook op de meest afgelegen plekken zingen moeders en vaders hun kinderen zachtjes wiegend mooie liedjes toe, recht het hart in. Ook al kan je baby je nog niet verstaan, op een dieper niveau wordt alles al lang begrepen.

Mameloshn/Moedertaal 2014

Moedertaal of te wel ‘Mameloshn’ in Jiddisch was de gloednieuwe voorstelling van Niki Jacobs. Vanaf zomer 2014 heeft ze, samen met haar band, met dit programma in Nederland en in Europa opgetreden.

Met ‘Mameloshm’ stak Niki al haar favoriete Pop-hits, speciaal gearrangeerd voor haar prachtige akoestische ensemble, in een nieuwe Jiddische jas. Samen met de verhalen rondom de nummers en haar eigen anekdotes werd het een onvergetelijke avond, puur, mooi, swingend, rockend en poëtisch.

Grensverhalen/Anno 1999

Haar nieuwe album anno 1999, dat in september 2011 is verschenen, is een samensmelting van verschillende muziekstijlen waaronder joodse soul, pop, jazz en amerikaanse folk. Na de succesvolle theatertournee met ‘the tea house project’ komt niki jacobs aankomend seizoen met een nieuwe voorstelling.Grensverhalen is een openhartig epos over alles dat liefde heet of ooit geweest is. Open, eerlijk, onbegrensd, pijnlijk, teder, zachtaardig, liefdevol, humoristisch, sexy en soms wrang. Kippevel en ontroering, zonder vals sentiment. In ‘grensverhalen’, zijn de vaste ingrediënten: samensmelting van verschillende muziekstijlen, improvisatie en grote muzikale kwaliteit wederom de basis voor een avondvullend programma van niki jacobs & band. “Net als je denkt dat het vooral de inventieve orkestraties zijn die je de muziek in zuigen, stuurt jacobs haar begeleiders van het toneel voor een lied over een zelden bezongen moment: de schrijnende nabijheid van een geliefde die je in feite al heeft verlaten. Gewoon in de nederlandse cabarettraditie van onopgesmukte, goed verstaanbare zang met een simpel getokkeld gitaartje eronder, maar o zo indringend” ton maas 5***** volkskrant.

Wittness

Wittness is een samenwerking tussen Niki Jacobs en contrabassist Jason Sypher en bestaat uit louter eigen werk. In een kelder in Brooklyn, op een grasveld in NYC en al kletsend in de Metro ontstonden de liedjes, na de breuk met Jelle van Tongeren en Adam Good. Het bleek de afronding van een prachtige periode.

Vanderlust, Amulet.

De eerste twee programma’s van Niki Jacobs hebben hun wortels in de VS, de drie albums en gelijknamige voorstellingen zijn daar opgenomen, bedacht, gemaakt en uitgevoerd. Vanaf 2003 tot en met 2007 woonde en werkte Niki Jacobs voornamelijk in Brooklyn, NY. De samenwerking met Adam Good, Jason Sypher en Jelle van Tongeren duurde tot het voorjaar van 2007. Haar eerste twee programma’s kenmerken zich door hun relatief traditionele keuze van Jiddische liedjes, tegelijkertijd is daarin al hoorbaar dat er niets traditioneels aan is. Beide albums zijn met veel lof Internationaal ontvangen.