“… o zo indringend” – De Volkskrant ★★★★★

Een stukje geschiedenis…

Het was voorjaar ’99 toen Jacobs en Jelle van Tongeren onder de naam Nikitov begonnen als een akoestisch ensemble, met als uitgangspunt Jiddische liederen te gaan combineren met de ritmes en klanken uit de Gypsy Jazz en de Oost-Europese volksmuziek.

Sinds 2000 heeft Nikitov talrijke optredens verzorgd in een groot aantal Europese landen en in de Verenigde Staten: Het Concertgebouw (Amsterdam), Die Gasteig, (München) Kennedy Centre, (Washington), 92Y Theater NY, (New York) en folkmuziek tempel Fono, (Budapest). Daarnaast toerden zij in 2006 (met Adam Good, Jelle van Tongeren en Jason Sypher) langs de westkust van Amerika en speelde in alle staten tussen New York en Florida. In 2007 deed de band Duitsland en Oost-Europa aan.

Jacobs verwierf bekendheid door haar unieke benadering van het traditionele Jiddische lied. En inmiddels staat Nikitov vooral bekend om de originele en eigen interpretaties die Jacobs en haar muzikanten aan de traditie gebonden muziek weten te geven. De emoties en de diepgang van de oorspronkelijke Jiddische teksten krijgen door Jacobs’ prachtige interpretaties een extra dimensie.

In 2007 veranderde Jacobs haar koers. De Gypsy Jazz werd verlaten en Jacobs begon met het schrijven van eigen werk. Het Jiddisch bleef het uitgangspunt. Daarnaast schreef zij werk in het Nederlands en Engels. Niet alleen veranderde het repertoire, ook kwam er een wisseling van muzikanten. Vanuit die basis ging Jacobs verder.  Ze verliet de veiligheid van de traditie en bracht in haar voorstelling ’The Tea House Project’ alle muzikale achtergronden die ze in de afgelopen jaren bij elkaar had verzameld. ’The Tea House Project’ kreeg lovende kritieken, waaronder een 5***** recensie in de Volkskrant.

Naar aanleiding van die tournee bracht zij in september 2011 in eigen beheer haar vierde album ‘Anno 1999’ uit. Met dit album bevestigt Jacobs de nieuwe weg die ze is ingeslagen. Samen met haar huidige band: Ro Krauss, Edwin Wieringa, Emile Visser, Peter van Os en Ruud Breuls verovert Niki Jacobs stap voor stap de Nederlandse theaters.

Na het album anno 1999 begon Nikitov in 2011 aan een nieuw initiatief.

Mameloshn.

Moedertaal of wel ‘Mameloshn’ in Jiddisch is de huidige voorstelling van Nikitov ~ Na een zeer succesvolle tournee van 17 shows in de Verenigde Staten is Nikitov beschikbaar voor nationale en internationaal boekingen.
Met ‘Mameloshn’ steekt Niki al haar favoriete pop-hits, speciaal gearrangeerd voor haar schitterende akoestische ensemble, in een Jiddische jas. Samen met de verhalen rondom de nummers en haar eigen anekdotes over deze waanzinnige road-trip wordt het een onvergetelijke avond; puur, mooi, swingend, rockend en poëtisch.

Door de internationale pers bestempeld als ‘klein meesterwerk’, wonderschoon, vernieuwend en relevant.

“Een vondst die je onwillekeurig doet glimlachen, is de listige akoestische hertaling van het elektronisch geweld op Chaka Khan’s klassieker Ain’t Nobody. Je zou misschien denken dat Niki zich vertilt aan Antony Hegarty’s beklemmende Another World, maar mede dankzij het arrangement en het fraaie spel van cellist Emile Visser doet de versie van Nikitov niet onder voor het origineel.” (Ton Maas)

“Sie hat ein paar ihrer Lieblingslieder, vor allem Popsongs ins Jiddische übertragen und dabei mit sehr viel Feingefühl und wundervollen Arrangements ein kleines Meisterwerk des jiddischen Liedes geschaffen” (Folkworld 2017)

Nikitov brings a compelling and refreshing 21st century approach to Yiddish song’.- Hankus Netsky (Director of New England Conservatory after Joe’s Pub NYC 2015 )

“De liedjes, die de meesten van ons wel kennen, worden daardoor ook in het Jiddisch begrijpelijk, en op die manier wordt deze bijna doodgewaande taal op een aangrijpende manier weer tot leven gewekt. Subliem! Een album om te koesteren, zo mooi.” (Moorsmagazine.)

Voor alle informatie over Nikitov, de band, speellijst en andere weetjes klik hier voor de website www.nikitov.com

Speellijst

Er zijn geen aankomende evenementen.

Bandleden