75 Jaar Vrijheid!

Komend voorjaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd, de Duitse bezetting kwam ten einde en gaandeweg zag de wereld hoe groot de schade en het verlies voor niet alleen Nederland maar de hele wereld was. De Europese Joodse gemeenschap bleek nagenoeg uitgeroeid te zijn, Nederland verloor 104.000 burgers. Tot op de dag van vandaag heeft dit verlies groot effect op micro maar ook op macro niveau.

Met dat in gedachte is dit project tot stand gekomen, Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar voor publiek over de hele wereld en wordt Internationaal gezien als een van de beste vertolkers van de Europese Jiddische lied cultuur. Het Jiddische lied. Haar missie begon twintig jaar geleden vanuit de wens het Jiddisch weer te laten klinken in Nederland en ver daarbuiten. Nu het 75 jaar geleden is dat Nederland weer in vrijheid kon leven, leek het Niki Jacobs en haar collega musici een prachtig moment op een voorstelling te maken die niet alleen herdenkt, maar ook bezingt en viert hoe wonderschoon de Jiddische/Joodse cultuur is.

Ze spelen in dit nieuwe programma de gehele Mauthausen cyclus van van Mikis Theodorakis, gezongen in het Jiddisch (de taal van de Europese Joden). Aangevuld met prachtige traditionele Jiddische liederen, vertalingen en originele liedjes van Joodse singer-songwriters.

75 jaar vrijheid is een perfect moment om ook het grotere publiek kennis te laten maken de schoonheid van de liederen, de tragiek van het Joodse volk maar vooral en met name het vieren van de Joodse cultuur die wel degelijk, al is het soms klein, aanwezig is in onze maatschappij.

De voorstelling begint in 1890 en vertelt het verhaal van drie miljoen Joden die in die periode vanuit Europa naar de VS emigreren versus de Joden die blijven. Het eerste deel van de voorstelling speelt zich af in Europa. We reizen tot aan de WOII en herdenken met elkaar de holocaust. Na het herdenken gaan we terug naar 1890 en volgen we de Joden die voet aan de grond krijgen in de Verenigde Staten en een zeer grote invloed hebben gehad op de muziek ontwikkeling in de VS.  Met elkaar vieren we de kracht en schoonheid van de Joodse cultuur.

Speellijst

Er zijn geen aankomende events.