12.960 punten. zaterdag 14 september 2019 – Posted in: Columns

Als Ivo even na twaalven bij me in bed kruipt, vraagt hij:
‘Hoe was het hier?’
‘Ja goed’, zeg ik.
‘Wat hebben jullie gegeten?’, vervolgt hij.
‘De kleintjes rijst met kip en boontjes en ik wat yoghurt met fruit’, lieg ik.
Hij checkt dit omdat hij weet dat ik, zodra ik de kans heb, mijn eten laat bezorgen. Dat ik op avonden dat hij er niet is de kinderen gehaast naar bed breng zodat ik me nog voor zevenen op de bank kan gooien met wijn, Netflix én een pizza.
Ik durf het niet te zeggen.
‘Ok schat, fijn’, zegt hij.
‘Ik ga een beetje slapen’, mompelt hij en draait zich om.
Ik kan de slaap niet vatten want mijn gedachten zijn nog bij wat er eerder die dag is gebeurd. Ik ben me wezenloos geschrokken. Ook vanavond lag er in mijn handen een met vet doordrenkte kartonnen doos met daarin mijn hemelse Double Pepperoni.
Rechtsboven op de bon staat een nummer: 12.960. In eerste instantie denk ik dat het om mijn klantnummer gaat, maar het blijken punten te zijn, gekoppeld aan mijn huisadres. Ik besluit een account aan te maken om eens te zien wat dit precies betekent en doe een schokkende ontdekking.
Twaalfduizend negenhonderdzestig punten zijn zesentachtig Double Pepperoni pizza’s. Ik at dus in mijn eentje op de bank – in de afgelopen twee jaar – zesentachtig Double Pepperoni pizza’s ter waarde van € 902,-. Ik heb een vakantie opgegeten. Mijn adem stokt en ik besluit op dat moment om nooit meer geld uit te geven aan de lekkerste pizza’s in de hele wereld én voor altijd mijn mond te houden over dit belachelijke exces.
Het kan niet anders, ik koop géén pizza’s meer.
Ivo is lekker warm en ik kruip tegen hem aan, kus zijn rug, denk aan mijn verlies en zoek ondertussen naar een oplossing om in de toekomst mijn honger naar een vette hap te stillen. Dan ineens besef ik dat ik het aller- allerbelangrijkste vergeten ben. Stilletjes pak ik mijn telefoon, log in en staar een moment later vol liefde naar mijn eerlijk verdiende punten. Razendsnel reken ik uit wat mijn tegoed waard is. Met een grote glimlach kijk ik meteen in de agenda wanneer Ivo weer een avond weg is, want 12.960 punten blijken goed te zijn voor nog minstens vijf gratis pizza’s.

« ‘Watte-vakman’
Drilbillen »