Ro Krauss (altviool) woensdag 31 oktober 2018 – Posted in: Nikitov

Ro Krauss, geboren 20 februari 1970, begon met het bespelen van de viool & altviool op 7 jarige leeftijd en studeerde aan verscheidene conservatoria bij Ron Ephrat, Vladimir Mendelssohn & Prunella Pacey. Hij volgde masterclasses bij onder meer Nobuko Imaï,Milan Scampa (Smetana-kwartet) en de leden van het Altenberg-trio. In 1996 sloot Ro de studie Uitvoerend Musicus’ aan de

Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten Cum Laude af. Vanaf het begin van zijn studie is Ro echter zeer geïnteresseerd in geïmproviseerde muziek en folk. Hij maakt vele studiereizen naar de Balkan om die stijl onder de knie te krijgen en nam daarnaast les bij jazz- en popspecialisten.

Ro is specialist in Balkanmuziek, is veelgevraagd sessie-muzikant en speelde met een grote variëteit aan artiesten als Mathilde Santing, Carel Kraayenhof, Janine Jansen, Paul de Leeuw, Guus Meeuwis en de beroemde cellist Yo Yo Ma. Van 2005 tot en met 2007 speelde hij in het ensemble van Wende Snijders in de producties ‘Au suivant’ en ‘La fille noyée’ en speelde op de gelijknamige cd’s en dvd’s. Ook speelde hij bij het ensemble van het Internationaal Danstheater, de jazzformatie ‘Big Bizar Habbit’ en als soloviolist bij het dansgezelschap ‘Meekers’. Ro Krauss werkte samen met theaterhelden als Karel de Rooij (Mini&Maxi), Martin van Waardenberg (Waardenberg&de Jong), Titus Tiel Groenestege en Joost Spijkers (Ashton Brothers).

Met zijn theatergroep Wereldband (www.wereldband.nl), een formatie van multi- instrumentalisten, maakt Ro theaterproducties. Na het succesvolle debuut ‘Lekker Warm’ (2005- 2006) volgden ‘Keet’ (2006-2008), ‘Twist’ (Parade 2009) en ‘Kopmannen’ (2009-2011). In februari 2010 werkte de Wereldband samen met het Residentie Orkest (Den Haag) in het programma ‘ONHändelBAAR’, welke in februari 2012 in ging. In november 2012 zal ‘Playground’, het nieuwe programma van de Wereldband in premiere gaan.

Naast altviool en viool zingt Ro en speelt o.a. gitaren, contrabas, mandoline, tenorhoorn, trombone, Perzische baglama, Griekse bouzouki en bratsch.

« Emile Visser (cello)
Peter van Os (accordeon) »